Työnhaun vinkit

Vinkkejä työnhakuun

 

Ole aktiivinen

  • Soita potentiaalisille työnantajille tai käy työmaalla kysymässä töitä (selvitä kulunvalvonta).
  • Käytä hyväksi verkostoasi; tutut, aikaisemmat työnantajat. Kysele ja kerro, että olet työnhaussa. Verkostosi saattaa tietää sinulle sopivista työpaikoista ja välittää viestiä sinusta eteenpäin.
  • Lähetä persoonallinen työhakemus ja CV tai täytä työnantajan sähköinen hakulomake. Hakemuksen perään kannattaa myös soittaa.

 

  • Iso osa rakennusalan työpaikoista menee henkilöstövuokrausyritysten kautta, joten myös niihin kannattaa olla yhteydessä. Muista että ollessasi työmaalla on sinulla mahdollisuus antaa näyttöjä tulevaisuutta varten. Tästä syystä jokainen määräaikaisuuskin on mahdollisuus.
  • Muista myös pienet- ja keskisuuret yritykset töitä hakiessasi. Hae aktiivisesti tietoa paikallisista pk-yrityksistä nettihakujen kautta.  Kontaktoi työnantajaa ja kerro kiinnostuksestasi.
  • Suosittelijat ovat tärkeässä roolissa rakennusalan työnhaussa. Pyydä suosittelijoiksi entisiä työnantajiasi. Muista aina pyytää suosittelijalta lupa, ennen kuin ilmoitat hänen tietonsa. Voit myös kirjoittaa ansioluetteloon, että annat suosittelijoiden tiedot pyydettäessä.

 

  • Halu ja motivaatio tehdä työtä sekä oppia uutta ratkaisee! Tätä työnantajan arvostavat eniten. Useimmat alan työtehtävät ovat opittavissa työmaalla.
  • Pidä huolta, että tarvittavat kortit ovat voimassa työtä hakiessa, työturvallisuuskortti jne.
  • On tärkeää, että osaat kertoa työnantajalle omasta osaamisestasi. Millaisia työtehtäviä olet tehnyt aikaisemmin, millaisissa työpaikoissa olet ollut, onko sinulla alan koulutusta. Korosta motivaatiotasi työtehtävään.
  • Rakennusala on kausiluontoinen ja suhdanneherkkä ala. Huomioi työnhaussasi alan sesonkivaihtelut. Talviaikaan avustavat tehtävät painottuvat vedenhallintaan, haalausreittien kunnossapitoon sekä lumitöihin. Alan sesonki on huhti/toukokuulta – syyskuulle, talvikausi on aina hiljaisempi työnhaun kannalta.

 

Videot työnhaun tueksi

 

Työhakemus

Työhakemuksen tehtävä on myydä osaamisesi työnantajalle. Korosta hakemuksessa työtehtävän kannalta oleellisia asioita. Pyri vastaamaan työnantajan tarpeeseen.
Työhakemus- mallipohja

CV eli ansioluettelo

CV on tiivis luettelo, johon kirjataan kaikki tarvittava  työ- ja koulutushistoriastasi sekä osaamisestasi. Näin työnantaja näkee selkeästi ja nopeasti taustasi ja osaamisesi.
Esimerkki CV
CV- mallipohja

Suunnitteluohjelma Canva on myös helppo työkalu CV:n tekemiseen. Palvelusta löytyy erilaisia CV-pohjia sekä ilmaisena että maksullisena.