Työnhaun vinkit

Vinkkejä työnhakuun

Ole aktiivinen

  • Soita potentiaalisille työnantajille tai käy työmaalla kysymässä töitä (selvitä ensin kulunvalvonta). Paikan päällä käyminen on rakennusalalla edelleen yleistä ja monet työnantajat suosittelevat sitä.
  • Käytä hyväksi verkostoasi: tutut, ystävät, aikaisemmat työnantajat jne. Kysele ja kerro, että olet työnhaussa. Verkostosi saattaa tietää sinulle sopivista työpaikoista tai kertoa sinusta eteenpäin.
  • Lähetä tiivis työhakemus ja CV tai täytä työnantajan sähköinen hakulomake. Hakemuksen perään kannattaa myös soittaa.
  • Iso osa rakennusalan työpaikoista menee henkilöstövuokrausyritysten kautta, joten myös niihin kannattaa olla yhteydessä. Muista että työmaalla sinulla on aina mahdollisuus antaa näyttöjä tulevaisuutta varten. Tästä syystä jokainen määräaikaisuuskin on mahdollisuus ja voi poikia töitä tulevaisuudessa.
  • Muista pienet ja keskisuuret yritykset töitä hakiessasi. Hae aktiivisesti tietoa paikallisista pk-yrityksistä esimerkiksi nettihakujen kautta. Kontaktoi työnantajaa ja kerro kiinnostuksestasi.
  • Suosittelijat ovat tärkeässä roolissa rakennusalan työnhaussa. Pyydä suosittelijoiksi entisiä työnantajiasi tai työkavereitasi. Muista aina pyytää suosittelijalta lupa, ennen kuin ilmoitat hänen tietonsa. Voit myös kirjoittaa ansioluetteloon, että annat suosittelijoiden tiedot pyydettäessä.
  • Halu ja motivaatio tehdä työtä sekä oppia uutta ratkaisee! Tätä työnantajan arvostavat eniten. Useimmat alan työtehtävät ovat opittavissa työmaalla.
  • Pidä huolta, että tarvittavat kortit ovat voimassa työtä hakiessa: työturvallisuuskortti jne.
  • On tärkeää, että osaat kertoa työnantajalle omasta osaamisestasi. Millaisia työtehtäviä olet tehnyt aikaisemmin, millaisissa työpaikoissa olet ollut, onko sinulla alan koulutusta. Korosta motivaatiotasi työtehtävään.
  • Rakennusala on kausiluontoinen ja suhdanneherkkä ala. Huomioi työnhaussasi alan sesonkivaihtelut. Talviaikaan avustavat tehtävät painottuvat vedenhallintaan, haalausreittien kunnossapitoon sekä lumitöihin. Alan sesonki on huhti-toukokuulta syyskuulle, ja talvikausi on aina hiljaisempi työnhaun kannalta.

Videot työnhaun tueksi

 

Työhakemus

Työhakemuksen tehtävä on myydä osaamisesi työnantajalle. Korosta hakemuksessa työtehtävän kannalta oleellisia asioita. Pyri vastaamaan työnantajan tarpeeseen.

Tutustu työhakemuksen rakenteeseen

 

CV eli ansioluettelo

CV on tiivis luettelo, johon kirjataan kaikki tarvittava  työ- ja koulutushistoriastasi sekä osaamisestasi. Näin työnantaja näkee selkeästi ja nopeasti taustasi ja osaamisesi.

Tutustu rakennusalan hakijan CV:n

Tutustu CV:n rakenteeseen

Suunnitteluohjelma Canva on helppo työkalu CV:n tekemiseen. Palvelusta löytyy erilaisia CV-pohjia sekä ilmaisena että maksullisena. Klikkaa tästä tutustuaksesi Canvaan.